Categories
Blog Blog

Αλωπεκία

Αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μια συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Με τον όρο αλωπεκία αναφερόμαστε στην απώλεια των μαλλιών η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια αραίωση έως πλήρη φαλάκρα. Παρόλο που κατά κύριο λόγο θεωρείται αισθητικό πρόβλημα, η αλωπεκία συχνά έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία του ατόμου. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στους τύπους της αλωπεκίας, στον τρόπο διάγνωσής της και τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας της.

 

Τύποι αλωπεκίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας. Κάθε τύπος έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, υποκείμενες αιτίες και θεραπείες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αλωπεκίας είναι οι ακόλουθοι:

 • Ακούσια αλωπεκία: Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προκαλεί σταδιακή αραίωση των μαλλιών. Ο λόγος είναι ότι περισσότεροι θύλακες περνούν στην τελογενή φάση με αποτέλεσμα να απομένουν λιγότερες και πιο κοντές τρίχες.
 • Ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα): Εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες. Η διαφορά στα δύο φύλα είναι ότι στους άντρες ξεκινά γύρω στα 20 έτη ή κατά την εφηβική ηλικία. Αφορά τη σταδιακή απώλεια των μαλλιών η οποία συνήθως ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού. Από την άλλη, στις γυναίκες εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών ή κατά την εμμηνόπαυση. Η αραίωση αφορά όλη την κεφαλή, αλλά εντοπίζεται περισσότερο στην κορυφή.
 • Γυροειδής αλωπεκία: Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεκινά ξαφνικά, καθώς δημιουργούνται άτριχα τμήματα σε διάσπαρτα σημεία του κεφαλιού ή και του σώματος.
 • Διάχυτη αλωπεκία: Αφορά στην παροδική λέπτυνση και αραίωση της τρίχας, λόγω των αλλαγών στον κύκλο ανάπτυξής της (μεγαλύτερος αριθμός τριχών περνά στην τελογενή φάση). Συνήθως έχει διάρκεια περίπου έξι μηνών. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος οι τρίχες επανέρχονται αλλά μπορεί να είναι πιο λεπτές από ότι ήταν προηγουμένως.
 • Ουλωτική αλωπεκία: Ο συγκεκριμένος τύπος αλωπεκίας εμφανίζεται στα σημεία που έχει καταστραφεί ο θύλακας της τρίχας και έχει δημιουργηθεί ουλή. Η ουλωτική αλωπεκία μπορεί να είναι πρωτοπαθής δηλαδή να έχει εσωτερικά αίτια π.χ. δερματοπάθειες ή δευτεροπαθής με εξωτερικά αίτια π.χ. εγκαύματα.

 

Διάγνωση αλωπεκίας

Η διάγνωση της αλωπεκίας συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, τη φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις/ βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Παρακάτω αναλύονται τα σημαντικότερα βήματα για τη διάγνωση της αλωπεκίας:

 • Λήψη ιατρικού ιστορικού: Ο ιατρός ενημερώνεται σχετικά με τα συμπτώματα του ασθενή, το ιατρικό ιστορικό του και την πιθανή λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής.
 • Φυσική εξέταση: Ο ιατρός προχωρά σε φυσική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής κατά την οποία αναζητά πιθανά μοτίβα τριχόπτωσης, σημάδια φλεγμονής κλπ.
 • Εργαστηριακές εξετάσεις: Στη συνέχεια μπορεί να ζητηθούν από τον ιατρό ορισμένες εξετάσεις όπως π.χ. εξετάσεις αίματος.
 • Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής: Κατά περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού το οποίο θα εξεταστεί στο ειδικό μικροσκόπιο προκειμένου να διαγνωστεί ο τύπος της αλωπεκίας.

 

Πώς θεραπεύεται η αλωπεκία;

Ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας που μπορούν να προταθούν. Ορισμένες κοινές θεραπείες αντιμετώπισης της αλωπεκίας είναι οι ακόλουθες:

 • Μινοξιδίλη: Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο εφαρμόζεται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Φιναστερίδη: Αποτελεί ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
 • Κορτικοστεροειδή: Πρόκειται για αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας.
 • PRP (Platelet-Rich Plasma): Ενέσιμη θεραπεία στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Μεταμόσχευση μαλλιών: Αποτελεί μια οριστική και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της αλωπεκίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας μεταφέρονται τριχοθυλάκια από ένα υγιές σημείο του τριχωτού της κεφαλής στα σημεία που εμφανίζουν αραίωση, με σκοπό την ανάπτυξη τριχοφυΐας.

 

Για εξατομικευμένες οδηγίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε την έμπειρη ιατρική και χειρουργική ομάδα της Surgishape Μedical Clinic.

Εικοινωνία Εικοινωνία