Ca μαστού- Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι αναμφίβολα μια ιδιαιτέρως δύσκολη διαδικασία για μια γυναίκα, η οποία απαιτεί σωματικό αλλά κυρίως ψυχικό σθένος από την ασθενή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες στον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ανά έτος, οι 4000 εκ των οποίων βρίσκονται στην χώρα μας.
CA μαστού – Μαστεκτομή
Με τον όρο μαστεκτομή εννοούμε τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του μαζικού αδένα είτε μερικώς είτε ριζικώς.
Πριν από μερικά χρόνια η ριζική μαστεκτομή αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας, κάτι που δεν ισχύει απολύτως σήμερα. Τέτοιου τύπου ακρωτηριαστικές επεμβάσεις για μία γυναίκα λαμβάνουν χώρα όλο και λιγότερο στις μέρες μας, αφού η επέμβαση εξαίρεσης του όγκου από τον μαστό (ογκεκτομή) ή η μερική αφαίρεση του μαζικού αδένα σε συνδυασμό με επικουρικές θεραπείες ( Ακτινοθεραπεία- Χημειοθεραπεία – Ορμονοθεραπεία ) είναι αρκετή για να οδηγηθούμε σε μία εξαιρετική έκβαση της νόσου.
Παρόλα αυτά ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού με επιθετική συμπεριφορά και πολυεστιακή εντόπιση σε συνδυασμό με το ιστορικό της ασθενούς και μία σειρά άλλων παραγόντων, που θα αξιολογηθούν από τον εξειδικευμένο Χειρουργό μαστού, υποδεικνύουν την τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή ως τον ενδεδειγμένο και ασφαλέστερο τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου.
CA μαστού – Σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως η μαστεκτομή δεν αποτελεί μόνο σωματικό αλλά και ψυχολογικό ακρωτηριασμό για μία γυναίκα. Το όργανο του μαζικού αδένα είναι συνυφασμένο με τη γυναικεία φύση, καθώς αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας, γονιμότητας και ερωτισμού. Οι ενδυματολογικές μεταβολές που αναπόφευκτα έπονται της μαστεκτομής αλλά και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις (συναναστροφή με άλλες γυναίκες και άντρες, ή σύντροφο) είναι λογικό να επιφέρουν τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση στους ασθενείς , γεγονός που πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη στη συνολική μάχη της γυναίκας με τη νόσο. Η ψυχολογία σε μια τέτοια μάχη παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όσο και η άρτια Ιατρική και Χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.
Παλαιότερα η αποκατάσταση του μαζικού αδένα ή των μαζικών αδένων μετά από μαστεκτομή αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία από κάποιο μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο έχει απολύτως ευεργετική δράση στην ψυχολογία της γυναίκας συνεπώς και στην μάχη της με τη νόσο.
Ca μαστού – Η αποκατάσταση των μαζικών αδένων
Κάθε γυναίκα, που πρόκειται να προβεί σε επέμβαση μαστεκτομής, έχει δικαίωμα να ενημερώνεται λεπτομερώς για την διαδικασία αποκατάστασης του μαστού της μετά το χειρουργείο είτε από τον Χειρουργό της είτε από τον Πλαστικό Χειρουργό της Χειρουργικής ομάδας. Μάλιστα σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής η ελλιπής ενημέρωση της ασθενούς για την αποκατάσταση θεωρείται ιατρική αμέλεια. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μόνο το 45% των γυναικών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις μαστεκτομής αποκαθιστούν το μαστό τους. Το 20% αυτών άμεσα και το υπόλοιπο 25% σε δεύτερο χρόνο, μήνες ή και χρόνια μετά την πρώτη επέμβαση.
Η αποκατάσταση αυτή ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την μαστεκτομή (άμεση αποκατάσταση/ One- stage Technique) είτε σε δεύτερη φάση και μετά το πέρας των θεραπειών της ασθενούς.
Οι ήδη υπάρχουσες τεχνικές είναι αρκετές και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) Αποκατάσταση σε δύο στάδια/ αρχικά τοποθέτηση ιστικών διατατήρων (expanders) και σε δεύτερο χρόνο τοποθέτηση του τελικού ενθέματος σιλικόνης. β) Χρήση τεχνικών με δερματικούς και μυϊκούς κρημνούς.
Η one- stage Technique για να εφαρμοστεί πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και εφαρμόζεται σε επιλεγμένους ασθενείς μετά από σωστό και άκρως λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό από τον Χειρουργό μαστού και τον Πλαστικό Χειρουργό της Χειρουργικής ομάδας. Στόχος είναι να επιτευχθεί μία άρτια χειρουργική επέμβαση τόσο σε ογκολογικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Παράγοντες όπως το μέγεθος του μαστού, η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία, ο τύπος της κακοήθειας, το κάπνισμα, προηγειθήσα ακτινοβολία καθώς και η επιθυμία της ασθενούς συνυπολογίζονται στην τελική απόφαση επιλογής της χειρουργικής διαδικασίας. Η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για τις περισσότερες γυναίκες είναι η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Η χειρουργική διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα , δύο ή και τρία στάδια για την τελική αποκατάσταση και της θηλής και της θηλαίας άλω, εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί.
Ο CEO και Chairman της Χειρουργικής κλινικής, SurgiShape Medical Clinic και πιστοποιημένος Χειρουργός Μαστού Dr. Θεμιστοκλής Γαλανάκης καθώς και ο Επιστημονικός Διευθυντής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Κλινικής Dr. Κυριάκος Ευθύμογλου βρίσκονται στην διάθεσή σας για την επίλυση όλων των αποριών στο ευαίσθητο θέμα του καρκίνου του μαστού και της χειρουργικής αποκατάστασης των μαζικών αδένων μετά από μαστεκτομή.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥ - ΠΑΡ:
10:00 - 21:00
ΣΑΒ:
10:00 - 15:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥ - ΠΑΡ:
10:00 - 21:00
ΣΑΒ:
10:00 - 15:00