Categories
Blog

Αραιά μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού

Τα αραιά μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού προβληματίζουν και ταλαιπωρούν ένα σημαντικό ποσοστό αντρών, αλλά και γυναικών. Η αραίωση των μαλλιών έχει  αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση, καθώς δημιουργεί ανασφάλεια ως προς την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου.

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η αραίωση να συνοδεύεται από απώλεια μαλλιών και σε άλλες περιοχές του κεφαλιού, συνήθως στη γραμμή των μαλλιών και στους κροτάφους. Η αραίωση μόνο στην κορυφή του κεφαλιού είναι πιο σπάνια.

 

Αραιά μαλλιά στην κορυφή & Αίτια

Μέσα στην ημέρα χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες, το οποίο είναι φυσιολογικό και περνάει απαρατήρητο, αφού παράλληλα μεγαλώνουν νέες τρίχες που θα τις αντικαταστήσουν. Η αραίωση προκύπτει, όταν ο αριθμός των νέων τριχών δεν επαρκεί για την κάλυψη των μαλλιών που χάνουμε.

Κάποιοι παράγοντες που προκαλούν αραίωση μαλλιών στην κορυφή είναι οι κάτωθι:

 • Κληρονομικότητα: η πιο συχνή αιτία αραίωσης των μαλλιών που εμφανίζεται σταδιακά και το μοτίβο της είναι προβλεπόμενο.
 • Ηλικία: όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.
 • Συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις ή παθήσεις: κάποια προβλήματα υγείας, όπως είναι ο θυρεοειδής ή ο καρκίνος, μπορούν να προκαλέσουν αραίωση μαλλιών.
 • Άγχος και στρες: μετά από ένα πολύ αγχωτικό γεγονός ή μια πολύ αγχωτική περίοδο, μπορεί να παρατηρηθεί εκτεταμένη τριχόπτωση.
 • Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων: με την τριχόπτωση συνδέεται η έλλειψη κυρίως σιδήρου, ψευδάργυρου και βιταμίνης D.
 • Φαρμακευτική αγωγή: φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιπηκτικά, συνδέονται με πιθανή τριχόπτωση.
 • Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Δερματική διαταραχή ή μόλυνση.
 • Κακή διατροφή.

Για τις γυναίκες προστίθενται και οι παρακάτω παράγοντες:

 • Ορμονικές αλλαγές.
 • Διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών.
 • Τοκετός.

 

Αραιά μαλλιά στην κορυφή: Αντιμετώπιση

Η έκβαση του αποτελέσματος κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο έγκαιρη θα είναι η αντιμετώπιση και η αντίστοιχη θεραπεία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε, ώστε να προλάβουμε την αραίωση των μαλλιών:

 • Μείωση του στρες.
 • Ισορροπημένη διατροφή.
 • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
 • Αποφυγή σφιχτών χτενισμάτων και ταλαιπωρίας των μαλλιών.

Από τη στιγμή που έχει ήδη εμφανιστεί η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή, το επόμενο βήμα αφορά το να ακολουθήσουμε κάποια θεραπεία, όπως:

 • Μινοξιδίλη: εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Φιναστερίδη: λαμβάνεται δια του στόματος.

Σε περίπτωση εκτεταμένου προβλήματος και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, οδηγούμαστε στη μεταμόσχευση μαλλιών που προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως.

Οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η FUE και η FUT.

 

Μέθοδοι FUE & FUT

Στη μέθοδο FUE ( Follicular Unit Extraction) γίνεται λήψη τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή που συνήθως είναι το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για την αποφυγή τραυματισμών στη γύρω περιοχή. Έπειτα, τα τριχοθυλάκια τοποθετούνται με ειδικές λεπίδες και υποδόριες βελόνες στη λήπτρια περιοχή. Δεν πραγματοποιούνται καθόλου τομές και ράμματα, συνεπώς δεν υπάρχουν και ουλές. Καθώς τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται ένα-ένα, το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό.

Κατά τη διάρκεια της FUT ( Follicular Unit Trasplantation) λαμβάνονται ολόκληρες σειρές τριχοθυλακίων. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, απαιτείται χειρουργική τομή και συρραφή, η οποία αφήνει ουλή. Πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε την πιο επιτυχημένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών. Πλέον, όμως, έχει σχεδόν αντικατασταθεί από τη μέθοδο FUE.

 

Εν κατακλείδι, η αραίωση μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες και κάποιες φορές είναι αναστρέψιμη. Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν διορθώνεται με κάποιον άλλο τρόπο, υπάρχει η λύση της μεταμόσχευσης μαλλιών. Πριν πάρετε την απόφαση για τη μεταμόσχευση μαλλιών, συμβουλευθείτε έναν ειδικό, ώστε να διευκρινίσετε την αιτία της αραίωσης και τις επιλογές που έχετε για την αντιμετώπισή της.

 

Στην Κλινική Surgishape του Dr. Θεμιστοκλή Γαλανάκη εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, οι οποίες υλοποιούνται από έμπειρες και εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες. Επικοινωνήστε με την κλινική Surgishape για να δώσετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας.

 

Εικοινωνία Εικοινωνία