fbpx
Δε - Παρ : 10:00 - 21:00 & Σαβ : 10:00 - 15:00

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα. Η κύστη δημιουργείται, συνήθως, από ειστροφή τριχών μέσα στο δέρμα στο επίπεδο του κόκκυγα, ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι και συγγενής, δηλαδή να προϋπάρχει από την εμβρυϊκή ζωή.

Η κύστη κόκκυγα είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα σε άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών, ιδίως σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγος συνήθως εμφανίζεται σαν μια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα (πάνω από τον πρωκτό) η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όταν φλεγμαίνει προκαλεί έντονο πόνο και συχνά συνυπάρχει εκροή βρώμικου πυώδους υγρού από ένα μικρό δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Η αντιμετώπιση αυτή όμως δε θεραπεύει οριστικά την κύστη και όταν η κατάσταση βελτιωθεί, απαιτείται οριστική αντιμετώπιση με ολική αφαίρεση της κύστης.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η κλασική χειρουργική τεχνική συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση της κύστης, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια (pits), ούτως ώστε να αποφευχθεί μελλοντική υποτροπή.

Στην κλασική χειρουργική τεχνική (ανοικτή μέθοδος) αφαιρείται πλήρως η κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια και το τραύμα παραμένει ανοικτό. Με τη μέθοδο αυτή η πιθανότητα υποτροπής, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, είναι μηδαμινή.

Στη συνέχεια γίνονται καθημερινές αλλαγές του τραύματος, στην αρχή από τον ιατρό και στη συνέχεια από τον ίδιο τον ασθενή ή συγγενή του. Στις αλλαγές αυτές χρησιμοποιούνται ειδικά επιθέματα έτσι ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος και ο ασθενής να νιώθει άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Η πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος είναι η  ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης με τη χρήση LASER. 

Η τεχνική αυτή είναι μία σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δε συνοδεύεται από τομές και ανοικτά τραύματα ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία των ασθενών που υποβάλλονταν στην κλασική τεχνική αποκατάστασης. Το Laser αυτό δεν έχει σχέση με τα Laser της αισθητικής Ιατρικής ούτε με τα κοπτικά Laser για τη διενέργεια χειρουργικών τομών. Είναι ειδική μονάδα ενδοσκοπικού Laser που εκπέμπει την ενέργεια κυκλικά (radially) σε διαφορετικό μήκος κύματος και με διαφορετική ισχύ.

Η μέθοδος έχει σαφή ένδειξη σε μη επιπλεγμένες μορφές κύστης κόκκυγος και περιλαμβάνει αρχικά τη χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής και των συριγγωδών πόρων με την είσοδο μιας μικροκάμερας, έχοντας εικόνα σε οθόνη (Τεχνική EPSIT).

Στη συνέχεια, αφού καθαριστούν τα συρίγγια από τους φλεγμονώδεις ιστούς, τα εξιδρώματα και τις τρίχες που σχεδόν πάντα υπάρχουν, εισάγεται η οπτική ίνα LASER.

 

Η οπτική ίνα εκπέμπει ακτίνα laser απολύτως ελεγχόμενα, χωρίς να προκαλεί βλάβη σε παρακείμενους ιστούς. Η εφαρμοζόμενη ακτινοβολία στην εσωτερική επιφάνεια της κύστης προκαλεί μια φωτοθερμική διαδικασία (φωτοπηξία), η οποία εξαχνώνει τα τοιχώματά της και καταλήγει σε αποστείρωση της περιοχής και εν τέλει την καταστροφή της κύστης και τη σύγκλειση των συριγγίων της, με ταχεία επούλωση και σύντομη οριστική αποθεραπεία.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψή μου στην Surgishape Medical Clinic! Βοηθήθηκα ουσιαστικά με Laser λιποαναρρόφηση και παρά τα όσα είχα ακούσει τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά μοναδικά (και μόνιμα).

Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα που με τη γνώση και την εμπειρία τους με βοήθησαν να νιώσω καλύτερα για τον εαυτό μου και το σώμα μου!»

Μαρία Κ

Είχα ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό με δίαιτες και άσκηση για να χάσω κάποια περιττά κιλά, όμως σε ορισμένες περιοχές δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, μία γνωστή μου, η οποία είχε επισκεφτεί την Surgishape Medical Clinic, με παρότρυνε να την επισκεφτώ κι εγώ για να βρω οριστική λύση στο πρόβλημά μου.  Εκεί μου προτάθηκε από τους εξειδικευμένους ιατρούς της κλινικής να υποβληθώ σε λιποαναρρόφηση Smartlipo. Για μένα θεωρείται πλέον από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη θεραπεία για τα ψωμάκια και με την σειρά μου την προτείνω ήδη στον κύκλο μου! Δεν έχω κανένα σημάδι που να δείχνει ότι έκανα κάποια επέμβαση και το σημαντικότερο δεν είχα σχεδόν καθόλου πόνο μετά από αυτήν!

Κωνσταντίνα Ντ.

Η εμπειρία μου ήταν εξαιρετική. Είχα πάντα ανησυχία για το αποτέλεσμα σε περίπτωση που έκανα κάποια θεραπεία στο πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να φαίνομαι πολύ «παγωμένη», ούτε να χάσω τελείως την εκφραστικότητά μου. Βρήκα τη λύση στη Surgishape Medical Clinic. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται εντελώς φυσικό. Καθώς το δέρμα μου είναι ευαίσθητο είχα κάποιους μικρούς ερεθισμούς στην περιοχή του κούτελου οι οποίες όμως υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσω όλους για την φροντίδα τους και το ενδιαφέρον τους.

Αργυρώ Κ.

Το smartlipo είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει κάθε γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη. Το «τόλμησα» μετά από τις 2 γέννες που ναι μεν μου χάρισαν τα 2 υπέροχα παιδάκια μου, αφήνοντας όμως ταλαιπωρημένη και χαλαρωμένη την περιοχή της κοιλιάς.

Εμπιστεύτηκα την Surgishape Medical Clinic και επιβεβαιώθηκε η σωστή μου επιλογή. Ξαναβρήκα την αυτοπεποίθηση μου, πλέον είμαι και μανούλα αλλά και γυναίκα, είναι δύο ιδιότητες απαράβατες που πρέπει να συμβαδίζουν. Ευχαριστώ θερμά για όλα!

Στεφανία I.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
?>