fbpx
Δε - Παρ : 10:00 - 21:00 & Σαβ : 10:00 - 15:00

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού. Πρόκειται για παρουσία φλεγμονής στο νύχι, που συνοδεύεται από πόνο, τοπικό οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής, με συνοδό, κάποιες φορές, εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού. Οδηγεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε καταστροφή της περιοχής κάτω από το νύχι και σε μόνιμη παραμόρφωση του όνυχος. Σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι σακχαροδιαβητικοί, η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του δακτύλου. Εμφανίζεται, κυρίως, στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στα άλλα δάκτυλα. Τι μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε είσφρυση όνυχος;

 

ΑΙΤΙΑ

  1. Πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, ειδικά στις γωνίες. Ίσως η πιο συχνή αιτία που προκαλεί είσφρυση όνυχος.
  2. Συγγενείς αιτίες ( αυξημένη κυρτότητα ονύχων )
  3. Χρήση στενών υποδημάτων. ( ακατάλληλα παπούτσια )
  4. Τραυματισμοί της περιοχής. Συνήθως προκαλούνται από πολύ στενά υποδήματα.
  5. Παθήσεις του μεγάλου δακτύλου

 

 

ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Η εξέλιξη έχει τρία στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο διαπιστώνουμε τοπικό οίδημα, ερύθημα και πόνο, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο έντονος. Κατά το δεύτερο στάδιο η ένταση του πόνου είναι μεγαλύτερη και συνοδεύεται από εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού. Ενώ στο τρίτο στάδιο υπάρχει ανάπτυξη υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού στην πάσχουσα πλευρά, καθώς και παρουσία έντονης φλεγμονής.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και τοπική αντισηπτική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Συχνά ποδόλουτρα ( 3-4 φορές την ημέρα ) με αντισηπτικό σαπούνι.
  2. Άνετα υποδήματα ή χρήση σανδαλιών
  3. Αντιβιοτική αγωγή, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τους gram θετικούς μικροοργανισμούς. Ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των διαβητικών ή των ανοσοκατασταλμένων θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.
  4. Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη
  5. Εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση εντός ολίγων ημερών, τότε επανεκτίμηση της κατάστασης από Χειρουργό.

 

Εάν, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, υπάρχουν συνεχείς υποτροπές ή ο ασθενής προσέλθει στον Χειρουργό με συμπτώματα δευτέρου ή τρίτου σταδίου, τότε η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνη και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Συνήθως η συντηρητική προσέγγιση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής, αλλά δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Δρα ανακουφιστικά.

Τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί είτε το τμήμα του προσβεβλημένου όνυχος μέχρι τη μήτρα είτε να γίνει εκτομή όλου του όνυχος, ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τον ασθενή.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσα και να γυρίσει στο καθημερινό του πρόγραμμα. Πλήρης ίαση εντός περίπου τριών εβδομάδων, ενώ με άρτια χειρουργική τεχνική οι υποτροπές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συμπερασματικά η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άρτια προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα του αρρώστου. Ιδιαίτερα, σε ασθενείς σακχαροδιαβητικούς η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στους πέριξ ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του οστού ( οστεομυελίτις ), και να οδηγήσει σε πιο δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε νοσηλεία για λήψη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό στα πρώτα στάδια της φλεγμονής, έτσι ώστε με συνδυασμό συντηρητικής και απαιτούμενης χειρουργικής θεραπείας να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, ελαττώνοντας δραστικά την πιθανότητα υποτροπής.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψή μου στην Surgishape Medical Clinic! Βοηθήθηκα ουσιαστικά με Laser λιποαναρρόφηση και παρά τα όσα είχα ακούσει τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά μοναδικά (και μόνιμα).

Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα που με τη γνώση και την εμπειρία τους με βοήθησαν να νιώσω καλύτερα για τον εαυτό μου και το σώμα μου!»

Μαρία Κ

Είχα ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό με δίαιτες και άσκηση για να χάσω κάποια περιττά κιλά, όμως σε ορισμένες περιοχές δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, μία γνωστή μου, η οποία είχε επισκεφτεί την Surgishape Medical Clinic, με παρότρυνε να την επισκεφτώ κι εγώ για να βρω οριστική λύση στο πρόβλημά μου.  Εκεί μου προτάθηκε από τους εξειδικευμένους ιατρούς της κλινικής να υποβληθώ σε λιποαναρρόφηση Smartlipo. Για μένα θεωρείται πλέον από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη θεραπεία για τα ψωμάκια και με την σειρά μου την προτείνω ήδη στον κύκλο μου! Δεν έχω κανένα σημάδι που να δείχνει ότι έκανα κάποια επέμβαση και το σημαντικότερο δεν είχα σχεδόν καθόλου πόνο μετά από αυτήν!

Κωνσταντίνα Ντ.

Η εμπειρία μου ήταν εξαιρετική. Είχα πάντα ανησυχία για το αποτέλεσμα σε περίπτωση που έκανα κάποια θεραπεία στο πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να φαίνομαι πολύ «παγωμένη», ούτε να χάσω τελείως την εκφραστικότητά μου. Βρήκα τη λύση στη Surgishape Medical Clinic. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται εντελώς φυσικό. Καθώς το δέρμα μου είναι ευαίσθητο είχα κάποιους μικρούς ερεθισμούς στην περιοχή του κούτελου οι οποίες όμως υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσω όλους για την φροντίδα τους και το ενδιαφέρον τους.

Αργυρώ Κ.

Το smartlipo είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει κάθε γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη. Το «τόλμησα» μετά από τις 2 γέννες που ναι μεν μου χάρισαν τα 2 υπέροχα παιδάκια μου, αφήνοντας όμως ταλαιπωρημένη και χαλαρωμένη την περιοχή της κοιλιάς.

Εμπιστεύτηκα την Surgishape Medical Clinic και επιβεβαιώθηκε η σωστή μου επιλογή. Ξαναβρήκα την αυτοπεποίθηση μου, πλέον είμαι και μανούλα αλλά και γυναίκα, είναι δύο ιδιότητες απαράβατες που πρέπει να συμβαδίζουν. Ευχαριστώ θερμά για όλα!

Στεφανία I.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
?>