ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ

ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού. Πρόκειται για παρουσία φλεγμονής στο νύχι, που συνοδεύεται από πόνο, τοπικό οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής, με συνοδό, κάποιες φορές, εκροή πυώδους ή ορώδους υγρού. Οδηγεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε καταστροφή της περιοχής κάτω από το νύχι και σε μόνιμη παραμόρφωση του όνυχος. Σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι σακχαροδιαβητικοί, η φλεγμονή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οστεομυελίτιδα, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του δακτύλου. Εμφανίζεται, κυρίως, στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στα άλλα δάκτυλα. Τι μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε είσφρυση όνυχος;

 

ΑΙΤΙΑ

  1. Πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών, ειδικά στις γωνίες. Ίσως η πιο συχνή αιτία που προκαλεί είσφρυση όνυχος.
  2. Συγγενείς αιτίες ( αυξημένη κυρτότητα ονύχων )
  3. Χρήση στενών υποδημάτων. ( ακατάλληλα παπούτσια )
  4. Τραυματισμοί της περιοχής. Συνήθως προκαλούνται από πολύ στενά υποδήματα.
  5. Παθήσεις του μεγάλου δακτύλου

 

 

ΕΞΕΛΙΞΗ

 

Η εξέλιξη έχει τρία στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο διαπιστώνουμε τοπικό οίδημα, ερύθημα και πόνο, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο έντονος. Κατά το δεύτερο στάδιο η ένταση του πόνου είναι μεγαλύτερη και συνοδεύεται από εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού. Ενώ στο τρίτο στάδιο υπάρχει ανάπτυξη υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού στην πάσχουσα πλευρά, καθώς και παρουσία έντονης φλεγμονής.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και τοπική αντισηπτική φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Συχνά ποδόλουτρα ( 3-4 φορές την ημέρα ) με αντισηπτικό σαπούνι.
  2. Άνετα υποδήματα ή χρήση σανδαλιών
  3. Αντιβιοτική αγωγή, η οποία θα πρέπει να καλύπτει τους gram θετικούς μικροοργανισμούς. Ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των διαβητικών ή των ανοσοκατασταλμένων θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.
  4. Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη
  5. Εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση εντός ολίγων ημερών, τότε επανεκτίμηση της κατάστασης από Χειρουργό.

 

Εάν, η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, υπάρχουν συνεχείς υποτροπές ή ο ασθενής προσέλθει στον Χειρουργό με συμπτώματα δευτέρου ή τρίτου σταδίου, τότε η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνη και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Συνήθως η συντηρητική προσέγγιση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της τοπικής φλεγμονής, αλλά δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Δρα ανακουφιστικά.

Τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί είτε το τμήμα του προσβεβλημένου όνυχος μέχρι τη μήτρα είτε να γίνει εκτομή όλου του όνυχος, ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τον ασθενή.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσα και να γυρίσει στο καθημερινό του πρόγραμμα. Πλήρης ίαση εντός περίπου τριών εβδομάδων, ενώ με άρτια χειρουργική τεχνική οι υποτροπές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συμπερασματικά η είσφρυση όνυχος είναι μια πολύ συχνή παθολογία του νυχιού, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άρτια προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα του αρρώστου. Ιδιαίτερα, σε ασθενείς σακχαροδιαβητικούς η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στους πέριξ ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του οστού ( οστεομυελίτις ), και να οδηγήσει σε πιο δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε νοσηλεία για λήψη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής. Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτείται ο ασθενής να επισκεφθεί τον γιατρό στα πρώτα στάδια της φλεγμονής, έτσι ώστε με συνδυασμό συντηρητικής και απαιτούμενης χειρουργικής θεραπείας να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, ελαττώνοντας δραστικά την πιθανότητα υποτροπής.

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00