Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί τη διόγκωση του ιστού του μαστού στους άνδρες. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συχνότερη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Για ορισμένους άντρες, η γυναικομαστία μπορεί να αποτελέσει πηγή αμηχανίας εξαιτίας της έντονης αισθητικής διαφοροποίησης στην εικόνα των μαστών.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα αίτια και τα συμπτώματα της γυναικομαστίας, καθώς και στους διαθέσιμους τρόπους αντιμετώπισής της.
Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας;
Η γυναικομαστία εμφανίζεται εξαιτίας μιας ανισορροπίας των ορμονών στο σώμα, (αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων συγκριτικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης).
Παρόλο που είναι φυσιολογική για τους άνδρες η ύπαρξη οιστρογόνων στον οργανισμό τους, μια ανισορροπία στα επίπεδά τους είναι δυνατόν να πυροδοτήσει την εμφάνισή της.
Στις σημαντικότερες αιτίες οι οποίες ευθύνονται για τη γυναικομαστία, συγκαταλέγονται οι εξής:
- Εφηβεία: Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα την περίοδο της εφηβείας μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη του ιστού του μαστού σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η γυναικομαστία υποχωρεί χωρίς κάποια παρέμβαση, σε διάστημα δύο έως τριών χρονών.
- Γήρανση: Η αύξηση της ηλικίας συνεπάγεται πολλές φορές την αλλαγή στα επίπεδα ορμονών στο σώμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης γυναικομαστίας.
- Παχυσαρκία: Η υπερβολική εναπόθεση λίπους στον οργανισμό ενός άντρα είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και κατά συνέπεια στην εμφάνιση γυναικομαστίας.
- Ορισμένες καταστάσεις υγείας: Ασθένειες όπως η ηπατική νόσος ή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία.
- Λήψη ορισμένων φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα όπως τα αναβολικά, τα αντιανδρογόνα ή ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τη γυναικομαστία;
Το βασικότερο σύμπτωμα το οποίο συνοδεύει και χαρακτηρίζει τη γυναικομαστία είναι η διόγκωση του ιστού στον έναν ή και τους δύο μαστούς.
Η διόγκωση αυτή προκαλεί αισθητή αισθητική διαφοροποίηση σε σχέση με έναν φυσιολογικό αντρικό μαστό. Παρουσιάζεται συνήθως ως μια ελαστική μάζα η οποία βρίσκεται κάτω από τη θηλή.
Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τη γυναικομαστία είναι:
- Ευαισθησία ή πόνος στην περιοχή του μαστού
- Οίδημα ή πρήξιμο γύρω από τη θηλή
- Αλλαγές στο σχήμα του μαστού ή της θηλής
- Έκκριση από τη θηλή
- Αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση
Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία;
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τη γυναικομαστία, εξαρτάται από την αιτία εμφάνισής της, τη σοβαρότητά της, καθώς και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή.
Συνήθως η εφαρμογή θεραπείας κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου η γυναικομαστία προκαλεί σημαντική σωματική ή συναισθηματική δυσφορία ή οφείλεται σε ιατρική πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η θεραπεία της γυναικομαστίας μπορεί να είναι:
- Φαρμακευτική, εάν οφείλεται σε ανισορροπία των ορμονών.
- Χειρουργική, εάν είναι σοβαρή ή υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δυο συνηθέστερες χειρουργικές επιλογές οι οποίες χρησιμοποιούνται συνδυαστικά είναι η λιποαναρρόφηση και η χειρουργική αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του μαζικού αδένα.
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής, εάν οφείλεται στην παχυσαρκία ή στη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
- Απλή παρακολούθηση, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γυναικομαστία μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Γαλανάκης Θεμιστοκλής έχει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προκειμένου να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία της γυναικομαστίας και στη συνέχεια να σας προτείνει την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης.