ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η ωτοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με σκοπό τη διόρθωση ατελειών ή δυσμορφιών στα ωτικά πτερύγια (αυτιά). Τέτοιες ατέλειες αποτελούν τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) που είναι μία από τις συχνότερες γενετικές ανωμαλίες, καθώς και δυσμορφίες στην περιοχή της έλικας, της ανθέλικας ή του λοβίου του αυτιού.

 

Το πρόβλημα των ατελειών στα αυτιά

Οι ατέλειες στα αυτιά παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικίες, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μάλιστα, το 5% των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως, θα γεννηθούν με αφεστώτα ώτα.

Το πρόβλημα των ατελειών στα αυτιά ενώ δεν εμποδίζει λειτουργικά τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς δημιουργεί αρνητική ψυχολογία στο άτομο και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί από τα καυστικά σχόλια των φίλων και συμμαθητών του για την ιδιαιτερότητα στην εμφάνισή του ( bullying).

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 5 με 6 ετών και μετά, όταν και έχει αναπτυχθεί πλήρως ο ωτικός χόνδρος. Από την ηλικία αυτή και έπειτα, ο ασθενής μπορεί να προβεί στη  μόνιμη χειρουργική αντιμετώπιση των ατελειών των ωτικών πτερυγίων του όποτε το επιθυμεί.

 

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής έχει διάρκεια περίπου μίας ώρας. Αρχικά, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στους ενήλικες -ή και μέθη για όποιον το επιθυμεί. Στα παιδιά η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο χειρουργός διενεργεί τομή πίσω από το αυτί και αποχωρίζει τον χόνδρο από το δέρμα. Έπειτα, διαμορφώνει και ανασχηματίζει κατάλληλα τον χόνδρο, σταθεροποιώντας τον με ράμματα. Στο τέλος γίνεται αφαίρεση της απαιτούμενης ποσότητας δέρματος και συρραφή της τομής του δέρματος με απορροφήσιμα ράμματα.

 

Μόλις ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο γιατρός τοποθετεί γύρω από τα αυτιά ειδικές γάζες με αντιβιοτική αλοιφή και μια πιεστική κορδέλα σαν αυτή που φοράμε στα sports και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα.

 

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση ωτοπλαστικής

Μετά από 2-3 μέρες από την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές δραστηριότητές του, ενώ πρέπει να αποφεύγεται για ένα διάστημα οποιαδήποτε πίεση στο αυτί ή αθλητική δραστηριότητα.

 

Η πιθανότητα επιπλοκών από τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι ελάχιστη. Πολύ σπάνια θα μπορούσε να εμφανιστεί κάποιο αιμάτωμα ή μικρή αιμορραγία, τα οποία αντιμετωπίζονται εύκολα στο ιατρείο. Σε πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή ή δύσμορφη ουλή.

 

Σε γενικές γραμμές, η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση, με μόνιμο αποτέλεσμα που αναπτερώνει το ηθικό των ασθενών και προκαλεί τον ενθουσιασμό τους.

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00