fbpx
Δε - Παρ : 10:00 - 21:00 & Σαβ : 10:00 - 15:00

Παχυσαρκία και κορονοϊός – Γιατί οι παχύσαρκοι ασθενείς κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας τους τελευταίους μήνες. Ο νέος κορονοϊός σήμανε συναγερμό σε όλον τον πλανήτη προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η ταχεία εξάπλωση του ιού, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των επιστημονικών δεδομένων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις του δόμησαν μια νέα καθημερινότητα, με ορισμένες ομάδες ανθρώπων (ευπαθείς ομάδες) να βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Η παχυσαρκία με λίγα λόγια

Η παχυσαρκία αποτελεί μία χρόνια μεταβολική ασθένεια, η οποία ορίζεται ως η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και μια σειρά συνοδών νοσημάτων, τα οποία ονομάζονται συν-νοσηρότητες και αφορούν σχεδόν το σύνολο των ανθρώπινων οργάνων και συστημάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες μόνο από τις σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία:

 • Προδιάθεση αναπνευστικών λοιμώξεων
 • Νεοπλάσματα (καρκίνος)
 • Καρδιαγγειακές νόσοι
 • Σακχαρώδης διαβήτης και άλλες μεταβολικές ασθένειες
 • Υπογονιμότητα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη
 • Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της παχυσαρκίας. Eκείνη που χρησιμοποιείται πιο συχνά και είναι αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Ο τύπος υπολογισμού του Δ.Μ.Σ είναι αρκετά απλός, αφού χρησιμοποιεί μόνο το ύψος και το σωματικό βάρος του ασθενή.

Τύπος ΥπολογισμούΔείκτης Μάζας ΣώματοςΤαξινόμηση Παχυσαρκίας
 

ΔΜΣ=  kg/m2

 

BMI < 18Λιποβαρής
18.1 < BMI < 24.9Φυσιολογικό σωματικό βάρος
25 < ΒΜΙ < 29.9Υπέρβαρος
30 < ΒΜΙ < 34.9Παχυσαρκία 1ου βαθμού
35 < BM I< 39.9Παχυσαρκίας 2ου βαθμού
BMI > 40Παχυσαρκία 3ου βαθμού

 

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό;

Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση από διάφορους ιούς, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορονοϊός. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παχύσαρκοι ασθενείς τους τοποθετούν στις αναγνωρισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αποδεδειγμένα οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από  Covid-19 αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου, σε σύγκριση με τους νορμοβαρείς ασθενείς.

Δεν είναι όμως μόνο οι συν-νοσηρότητες που θέτουν τους παχύσαρκους ασθενείς στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Παχυσαρκία και μετάδοση του Covid-19

Επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν πως οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν έως και 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από κορονοϊό. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως το υπερβάλλον σωματικό λίπος δημιουργεί μια χρόνια φλεγμονή, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Εκτός όμως από το γεγονός πως οι παχύσαρκοι ασθενείς μολύνονται πιο εύκολα από τον ιό, εξετάζονται παράγοντες που τους συνδέουν και με υψηλότερο ποσοστό μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα:

 • Είναι γεγονός πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσβάλλονται από τα πιο ανθεκτικά στελέχη του ιού.
 • Όσο υψηλότερος είναι ο Δ.Μ.Σ ενός ασθενή, τόσο αυξημένο φαίνεται να είναι και το ιικό του φορτίο, σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό. Κάθε εκπνοή, πτάρνισμα ή βήχας συνεπάγεται την αποβολή περισσότερων μολυσμένων σωματιδίων, επομένως υψηλότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους.
 • Όσο σοβαρότερη είναι η νόσηση, τόσο αυξημένη είναι η καθυστέρηση αποβολής του ιού από τον οργανισμό. Πρακτικά λοιπόν οι παχύσαρκοι ασθενείς, οι οποίοι νοσούν σοβαρότερα, διατηρούν τον ιό στον οργανισμό τους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσής του σε άλλους ανθρώπους.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και σε ατομικό επίπεδο είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Η απόφαση για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση ενός προγράμματος σωματικής άσκησης αποτελεί το πρώτο βήμα μιας αρκετά μεγαλύτερης πορείας προς μία φυσιολογική διαβίωση.

Η παχυσαρκία ως ασθένεια επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση. Τα συντηρητικά μέτρα και η προσωπική προσπάθεια τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υποτροπής.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μέθοδος με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η ποικιλία χειρουργικών επιλογών και η χρήση σύγχρονων τεχνικών δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Οι χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

 • Γαστρική παράκαμψη (bypass)
 • Μίνι γαστρική παράκαμψη
 • Γαστρικό μανίκι
 • Γαστρική πτύχωση
 • Χολοπαγκρεατική εκτροπή

Η χειρουργική Κλινική  Surgishape και ο Γενικός Χειρουργός και  CEO της Κλινικής Δρ. Θεμιστοκλής Γαλανάκης συνεργάζονται με κορυφαίους χειρουργούς της χώρας μας. Στην Κλινική αντιμετωπίζονται περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα της Γενικής, Κοσμητικής και Πλαστικής χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολικής – βαριατρικής χειρουργικής.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψή μου στην Surgishape Medical Clinic! Βοηθήθηκα ουσιαστικά με Laser λιποαναρρόφηση και παρά τα όσα είχα ακούσει τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά μοναδικά (και μόνιμα).

Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα που με τη γνώση και την εμπειρία τους με βοήθησαν να νιώσω καλύτερα για τον εαυτό μου και το σώμα μου!»

Μαρία Κ

Είχα ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό με δίαιτες και άσκηση για να χάσω κάποια περιττά κιλά, όμως σε ορισμένες περιοχές δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, μία γνωστή μου, η οποία είχε επισκεφτεί την Surgishape Medical Clinic, με παρότρυνε να την επισκεφτώ κι εγώ για να βρω οριστική λύση στο πρόβλημά μου.  Εκεί μου προτάθηκε από τους εξειδικευμένους ιατρούς της κλινικής να υποβληθώ σε λιποαναρρόφηση Smartlipo. Για μένα θεωρείται πλέον από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη θεραπεία για τα ψωμάκια και με την σειρά μου την προτείνω ήδη στον κύκλο μου! Δεν έχω κανένα σημάδι που να δείχνει ότι έκανα κάποια επέμβαση και το σημαντικότερο δεν είχα σχεδόν καθόλου πόνο μετά από αυτήν!

Κωνσταντίνα Ντ.

Η εμπειρία μου ήταν εξαιρετική. Είχα πάντα ανησυχία για το αποτέλεσμα σε περίπτωση που έκανα κάποια θεραπεία στο πρόσωπό μου. Δεν ήθελα να φαίνομαι πολύ «παγωμένη», ούτε να χάσω τελείως την εκφραστικότητά μου. Βρήκα τη λύση στη Surgishape Medical Clinic. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με το τελικό αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται εντελώς φυσικό. Καθώς το δέρμα μου είναι ευαίσθητο είχα κάποιους μικρούς ερεθισμούς στην περιοχή του κούτελου οι οποίες όμως υποχώρησαν μέσα σε λίγες ώρες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσω όλους για την φροντίδα τους και το ενδιαφέρον τους.

Αργυρώ Κ.

Το smartlipo είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει κάθε γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη. Το «τόλμησα» μετά από τις 2 γέννες που ναι μεν μου χάρισαν τα 2 υπέροχα παιδάκια μου, αφήνοντας όμως ταλαιπωρημένη και χαλαρωμένη την περιοχή της κοιλιάς.

Εμπιστεύτηκα την Surgishape Medical Clinic και επιβεβαιώθηκε η σωστή μου επιλογή. Ξαναβρήκα την αυτοπεποίθηση μου, πλέον είμαι και μανούλα αλλά και γυναίκα, είναι δύο ιδιότητες απαράβατες που πρέπει να συμβαδίζουν. Ευχαριστώ θερμά για όλα!

Στεφανία I.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
?>