Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας τους τελευταίους μήνες. Ο νέος κορονοϊός σήμανε συναγερμό σε όλον τον πλανήτη προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η ταχεία εξάπλωση του ιού, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των επιστημονικών δεδομένων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις του δόμησαν μια νέα καθημερινότητα, με ορισμένες ομάδες ανθρώπων (ευπαθείς ομάδες) να βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.
Η παχυσαρκία με λίγα λόγια
Η παχυσαρκία αποτελεί μία χρόνια μεταβολική ασθένεια, η οποία ορίζεται ως η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και μια σειρά συνοδών νοσημάτων, τα οποία ονομάζονται συν-νοσηρότητες και αφορούν σχεδόν το σύνολο των ανθρώπινων οργάνων και συστημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες μόνο από τις σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται αιτιολογικά με την παχυσαρκία:
- Προδιάθεση αναπνευστικών λοιμώξεων
- Νεοπλάσματα (καρκίνος)
- Καρδιαγγειακές νόσοι
- Σακχαρώδης διαβήτης και άλλες μεταβολικές ασθένειες
- Υπογονιμότητα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη
- Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της παχυσαρκίας. Eκείνη που χρησιμοποιείται πιο συχνά και είναι αποδεκτή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Ο τύπος υπολογισμού του Δ.Μ.Σ είναι αρκετά απλός, αφού χρησιμοποιεί μόνο το ύψος και το σωματικό βάρος του ασθενή.
Τύπος Υπολογισμού | Δείκτης Μάζας Σώματος | Ταξινόμηση Παχυσαρκίας |
ΔΜΣ= kg/m2
|
BMI < 18 | Λιποβαρής |
18.1 < BMI < 24.9 | Φυσιολογικό σωματικό βάρος | |
25 < ΒΜΙ < 29.9 | Υπέρβαρος | |
30 < ΒΜΙ < 34.9 | Παχυσαρκία 1ου βαθμού | |
35 < BM I< 39.9 | Παχυσαρκίας 2ου βαθμού | |
BMI > 40 | Παχυσαρκία 3ου βαθμού |
Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό;
Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση από διάφορους ιούς, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορονοϊός. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παχύσαρκοι ασθενείς τους τοποθετούν στις αναγνωρισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αποδεδειγμένα οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από Covid-19 αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου, σε σύγκριση με τους νορμοβαρείς ασθενείς.
Δεν είναι όμως μόνο οι συν-νοσηρότητες που θέτουν τους παχύσαρκους ασθενείς στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παχυσαρκία και μετάδοση του Covid-19
Επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν πως οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν έως και 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από κορονοϊό. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως το υπερβάλλον σωματικό λίπος δημιουργεί μια χρόνια φλεγμονή, η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Εκτός όμως από το γεγονός πως οι παχύσαρκοι ασθενείς μολύνονται πιο εύκολα από τον ιό, εξετάζονται παράγοντες που τους συνδέουν και με υψηλότερο ποσοστό μετάδοσής του.
Συγκεκριμένα:
- Είναι γεγονός πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσβάλλονται από τα πιο ανθεκτικά στελέχη του ιού.
- Όσο υψηλότερος είναι ο Δ.Μ.Σ ενός ασθενή, τόσο αυξημένο φαίνεται να είναι και το ιικό του φορτίο, σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό. Κάθε εκπνοή, πτάρνισμα ή βήχας συνεπάγεται την αποβολή περισσότερων μολυσμένων σωματιδίων, επομένως υψηλότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους.
- Όσο σοβαρότερη είναι η νόσηση, τόσο αυξημένη είναι η καθυστέρηση αποβολής του ιού από τον οργανισμό. Πρακτικά λοιπόν οι παχύσαρκοι ασθενείς, οι οποίοι νοσούν σοβαρότερα, διατηρούν τον ιό στον οργανισμό τους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσής του σε άλλους ανθρώπους.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Η ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και σε ατομικό επίπεδο είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Η απόφαση για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση ενός προγράμματος σωματικής άσκησης αποτελεί το πρώτο βήμα μιας αρκετά μεγαλύτερης πορείας προς μία φυσιολογική διαβίωση.
Η παχυσαρκία ως ασθένεια επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση. Τα συντηρητικά μέτρα και η προσωπική προσπάθεια τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υποτροπής.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μέθοδος με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η ποικιλία χειρουργικών επιλογών και η χρήση σύγχρονων τεχνικών δίνουν τη δυνατότητα ασφαλούς αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
Οι χειρουργικές επιλογές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:
- Γαστρική παράκαμψη (bypass)
- Μίνι γαστρική παράκαμψη
- Γαστρικό μανίκι
- Γαστρική πτύχωση
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή
Η χειρουργική Κλινική Surgishape και ο Γενικός Χειρουργός και CEO της Κλινικής Δρ. Θεμιστοκλής Γαλανάκης συνεργάζονται με κορυφαίους χειρουργούς της χώρας μας. Στην Κλινική αντιμετωπίζονται περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα της Γενικής, Κοσμητικής και Πλαστικής χειρουργικής, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολικής – βαριατρικής χειρουργικής.