ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου;

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από το δακτύλιο του πρωκτού μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με αυξημένη δραστηριότητα (υπερτονία) του σφιγκτήρα του πρωκτού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας;

Η ραγάδα διακρίνεται σε οξεία όταν είναι παρούσα για λιγότερο από 6 εβδομάδες και χρόνια όταν παραμένει παρά τη συντηρητική θεραπεία για πάνω από 6 εβδομάδες.

Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία.

Εντόπιση πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κυρίως της νόσου του Crohn (δευτεροπαθής ραγάδα).

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της ραγάδας;

Αρχικά η ραγάδα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με τη χορήγηση ειδικών αλοιφών για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Το μειονέκτημα της αλοιφής αυτής είναι αφενός οι παρενέργειες (έντονος πονοκέφαλος που αναγκάζει τους ασθενείς να διακόψουν την θεραπεία στο 30% των περιπτώσεων) και αφετέρου η υποτροπή που φθάνει στο 50%.

Δεύτερη γραμμή συντηρητικής αγωγής είναι η θεραπεία με ενέσεις Bottox. Μειονεκτήματα είναι το κόστος και η ανάγκη για επαναλαμβανόμενη θεραπεία.

Η πιο σίγουρη, ασφαλής και μόνιμη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή (διατομή τμήματος του έσω σφιγκτήρα) η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής. Είναι εύκολη και μόνιμη λύση. Η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι 24ώρες.

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ - ΠΑΡ:

10:00 - 21:00

ΣΑΒ:

10:00 - 15:00