Categories
Blog Blog

Τριχόπτωση

 

Η τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία, είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση η οποία επηρεάζει τόσο το γυναικείο όσο και το αντρικό φύλο. Σε γενικές γραμμές ως τριχόπτωση ορίζεται η παροδική ή μόνιμη απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής ή άλλα μέρη του σώματος όπου φυσιολογικά αναπτύσσονται τρίχες. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί διαφορετικά είδη τριχόπτωσης από τα οποία κάποια οδηγούν σε ήπια αραίωση των τριχών ενώ άλλα σε πλήρη φαλάκρα.

Ποια είναι τα κύρια είδη τριχόπτωσης;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη τριχόπτωσης, τα οποία κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τις αιτίες εμφάνισής τους. Ειδικότερα, οι συνηθέστεροι τύποι τριχόπτωσης που συναντάμε είναι:

 • Ανδρογενής/ Ανδρογενετική αλωπεκία: Πρόκειται για το πιο κοινό είδος τριχόπτωσης που επηρεάζει εξίσου το αντρικό και το γυναικείο φύλο. Η ανδρογενής αλωπεκία χαρακτηρίζεται από σταδιακή αραίωση και λέπτυνση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Στους άνδρες, η απώλεια τριχών ξεκινά από τους κροτάφους και επεκτείνεται στην κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα, στις γυναίκες, παρατηρείται διάχυτη λέπτυνση και αραίωση των τριχών η οποία γίνεται περισσότερο έντονη στην κορυφή του κεφαλιού.
 • Γυροειδής αλωπεκία: Είναι μια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες της τρίχας, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των νέων τριχών. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις είναι παροδική, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και σε ολική φαλάκρα ή πλήρη απώλεια των τριχών του σώματος.
 • Διάχυτη τριχόπτωση: Προκαλείται συνηθέστερα εξαιτίας του έντονου στρες και της κακής ψυχολογικής κατάστασης αλλά μπορεί να αποτελέσει και σύμπτωμα ορισμένων ορμονικών διαταραχών ή στερητικής δίαιτας. Παρατηρείται με διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των τριχών που είναι πιο έντονη στην κορυφή του κεφαλιού. Το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης δε μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια των μαλλιών.
 • Ουλωτική τριχόπτωση: Αναφέρεται στην τριχόπτωση η οποία είναι αποτέλεσμα διαφόρων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος ή εξωγενών παραγόντων π.χ. έγκαυμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θύλακας της τρίχας παθαίνει μόνιμη βλάβη εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων τριχών.

 

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιλογή θεραπείας;

Η κατάλληλη θεραπεία για την τριχόπτωση εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι λαμβάνονται εξατομικευμένα υπόψη για κάθε ασθενή. Αναλυτικότερα, εξετάζονται:

 • Η υποκείμενη αιτία της τριχόπτωσης (γενετική, ορμονική, αυτοάνοση κλπ.)
 • Το είδος και η σοβαρότητα της τριχόπτωσης
 • Το ατομικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του
 • Η ηλικία και το φύλο του ασθενή
 • Οι προτιμήσεις και οι στόχοι του ασθενή

 

Πώς θεραπεύεται η τριχόπτωση;

Καταλυτικός παράγοντας για τη θεραπεία της τριχόπτωσης είναι η έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση και παρέμβαση. Ανάλογα με τις ανάγκες ενός ασθενή, οι βασικότερες θεραπείες που μπορούν να προταθούν είναι:

 • Θεραπεία με μινοξιδίλη: Η μινοξιδίλη είναι φάρμακο το οποίο χορηγείται τοπικά για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα από τη χρήση της είναι ορατά περίπου μετά από δύο μήνες. Δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Παρόλα αυτά, μόνο ο ιατρός σας είναι σε θέση να κρίνει εάν αποτελεί λύση για τη δική σας περίπτωση.
 • Αυτόλογη θεραπεία PRP: Η θεραπεία PRP εκμεταλλεύεται τα υλικά του ίδιου του οργανισμού. Το PRP χορηγείται μέσω μικροσκοπικών ενέσεων οι οποίες περιλαμβάνουν το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή. Η συγκεκριμένη θεραπεία διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών με φυσικό τρόπο αυξάνοντας τον όγκο και την πυκνότητά τους.
 • Μεταμόσχευση μαλλιών: Αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή θεραπεία η οποία αποκαθιστά την εικόνα του τριχωτού της κεφαλής αντιμετωπίζοντας ακόμη και τις πιο σοβαρές περιπτώσεις φαλάκρας. Σημαντικός όμως παράγοντας για την επιτυχία της αποτελεί η πλήρης κατάρτιση και άρτια τεχνική των χειρουργικών ομάδων που την εκτελούν.

 

Η Κλινική Surgishape και ο Χειρουργός και CEO της Dr. Θεμιστοκλής Γαλανάκης βρίσκονται στη διάθεσή σας για να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την τριχόπτωση. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σας και να αποκαταστήσουμε την εικόνα των μαλλιών σας, με ένα θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Εικοινωνία Εικοινωνία