info@surgishape.gr

Λ. Αλίμου 71, Άλιμος

210 9911800

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΟΛΗΣ

TI EINAI
H ΧΟΛΗ

Η χολή είναι ένα υγρό που βοηθάει στην πέψη των τροφών και παράγεται στο συκώτι. Μέσω πολύ λεπτών σωλήνων (χοληφόρο σύστημα) η χολή συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη, ένα σάκο σαν αχλάδι που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ.

Μετά από κάθε γεύμα, ιδίως με πολύ λίπος, η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει, μέσω άλλων σωλήνων, τη χολή στο λεπτό έντερο όπου ώστε να διενεργηθεί η πέψη των τροφών. Η χοληδόχος κύστη είναι αυτή που στην καθομιλουμένη αναφέρεται σαν «χολή» και είναι αυτό το όργανο που αφαιρούμε στην επέμβαση της χολοκυστεκτομής.

Τι προβλήματα προκαλούνται στη χοληδόχο κύστη;

Κωλικός χοληφόρων Πόνος στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς από πέτρα που έχει σφηνώσει στη χοληδόχο κύστη. Συνήθως υποχωρεί εύκολα με απλά αναλγητικά.

Οξεία χολοκυστίτιδα
Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης η οποία προκαλεί έντονο πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς και πυρετό. Απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και χειρουργική αντιμετώπιση (αφαίρεση της χολής)
Αποφρακτικός ίκτερος
Μία πέτρα περνά από τη χοληδόχο κύστη στο σωληνάκι που μεταφέρει τη χολή στο έντερο (χοληδόχο πόρο) με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και έντονο «κιτρίνισμα» του ασθενούς (ίκτερος). Απαιτείται νοσηλεία στο Νοσοκομείο μέχρι να υποχωρήσει ο ίκτερος και στη συνέχεια πρέπει να αφαιρεθεί η χολή. Διενεργείται πάντα μαγνητική τομογραφία της περιοχής (MRCP) και εάν δεν υποχωρεί ο ίκτερος τότε ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε μία ειδική εξέταση που λέγεται ERCP και μετά σε χειρουργική επέμβαση.
Παγκρεατίτιδα
Αποφράσσεται το σωληνάκι του παγκρέατος από πέτρα της χολής (λόγω κοινής συμβολής με το σωληνάκι της χολής) και προκαλείται φλεγμονή στο πάγκρεας που εκδηλώνεται αρχικά με πόνο και εμετούς. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ απλή αλλά και ιδιαίτερα σοβαρή και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Απαιτείται νοσηλεία στο Νοσοκομείο και εντατική ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Το χειρουργείο χολής συνήθως αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα:

1. Χολόλιθοι (Πέτρες στη Χολή)

Οι χολόλιθοι είναι στέρεες αποθέσεις που σχηματίζονται στην χολή και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονή ή απόφραξη των χοληφόρων αγωγών. Όταν οι πέτρες προκαλούν έντονα συμπτώματα (π.χ. πόνο στην άνω δεξιά κοιλία, ναυτία ή έμετο).

2. Φλεγμονή της Χοληδόχου Κύστης (Χολοκυστίτιδα)

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, που συνήθως προκαλείται από χολόλιθους, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις και να απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του οργάνου.

3. Απόφραξη Χοληφόρων Αγωγών

Η απόφραξη των χοληφόρων αγωγών από πέτρες ή όγκους μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή της χολής, προκαλώντας ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών), έντονο πόνο και άλλες επιπλοκές. 

4. Όγκοι ή Πολύποδες στη Χολή

Σε περιπτώσεις που ανιχνεύονται όγκοι ή πολύποδες στη χοληδόχο κύστη, και ειδικά εάν αυτά προκαλούν συμπτώματα ή υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.

5. Συχνές ή Επώδυνες Κρίσεις Πόνου

Αν κάποιος υποφέρει από συχνές και έντονες κρίσεις πόνου λόγω χολόλιθων ή άλλων προβλημάτων με τη χολή, παρά την προσπάθεια για συντηρητική θεραπεία (π.χ. διατροφή, φάρμακα).

surgin doctor

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Οι χολόλιθοι δε μπορούν να εξαφανιστούν από μόνοι τους. Παρόλα αυτά, αν είναι πάρα πολύ μικροί μπορεί να μετακινηθούν προς το έντερο και το πάγκρεας. Η χολολιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με διατροφικές προσαρμογές, όπως η μείωση της πρόσληψης λίπους. Αυτή η αγωγή όμως έχει περιορισμένα και βραχυπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα τελικά θα επανέλθουν εκτός και εάν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη.

 

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αποτελεί την πιο ασφαλή θεραπεία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) είναι από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Στις μέρες μας η χολοκυστεκτομή γίνεται σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή)

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

surgin doctor galanakis

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Εκτός από το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική του εξέταση, η πιο χρήσιμη διαγνωστική εξέταση είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που δίνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τις παθήσεις της χολής. Σε ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα χρήσιμες μπορεί να αποδειχθούν η αξονική τομογραφία, η μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP) και η ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειο-παγκρεατογραφία (ERCP).

Η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργείται πλέον ασφαλώς (ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού φυσικά) ακόμη και σε περιπτώσεις βαρύτατης φλεγμονής του οργάνου, όπως σε γάγγραινα της χοληδόχου κύστης

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών απαιτείται η μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση λόγω ειδικών συνθηκών όπως οι έντονες συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλία. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 1-10% ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής (ελάχιστο χειρουργικό τραύμα , μηδαμινή απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία, ελάχιστος πόνος, μικρότερες επιπλοκές σε σχέση με το τραύμα, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές κτλ) την έχουν καθιερώσει ως την πιο διαδεδομένη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους ακόμη και την ίδια μέρα.

 

Πρέπει να αποφύγετε είναι η άρση βάρους και έντονη σωματική άσκηση για περίπου 1 μήνα μετά την επέμβαση.

ΠΡΙΝ
& ΜΕΤΑ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Previous slide
Next slide

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η χολή και ποιες παθήσεις σχετίζονται με αυτή;

Η χολή είναι το υγρό που παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Ρόλος της είναι να συμβάλλει στην πέψη των τροφών. 


Χολολιθίαση
Χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή είναι η παρουσία λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων. Πρόκειται για συχνή πάθηση, αφού πάσχει το 10% του πληθυσμού, αν και αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Οφείλεται στον υπερκορεσμό της χολής σε χοληστερόλη ή στην παχυσαρκία και τη μη ισορροπημένη διατροφή. Επιπροσθέτως, λόγω της χολολιθίασης μπορεί να εμφανιστούν στον οργανισμό ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως ο κωλικός χοληφόρων, η οξεία χολοκυστίτιδα και η χοληδοχολιθίαση.

 

Πολύποδες της χοληδόχου κύστης
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης αποτελούν μια ανώμαλη ανάπτυξη ιστού. Υπάρχουν διαφορετικά είδη πολυπόδων με συχνότερους τους χοληστερινικούς πολύποδες, τα αδενομυώματα, τους φλεγμονώδεις πολύποδες και τα αδενώματα. Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν αποτελούν, συνήθως, λόγο σοβαρή ανησυχία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται με την ανάπτυξη κακοήθειας και συνεπάγονται την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου.


Οξεία χολοκυστίτιδα
Αποτελεί μία πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, λόγω της απόφραξης του κυστικού πόρου. Το αποτέλεσμα είναι να εμποδίζεται η παροχέτευση της χολής, με συνέπεια την αύξηση πίεσης στη χολή. Η χολοκυστίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο, πυρετό, ναυτία και εμετό. Διαχωρίζεται σε δύο τύπους τη λιθισιακή χολοκυστίτιδα και τη αλιθισιακή χολοκυστίτιδα. Η λιθισιακή χολοκυστίτιδα είναι ο συχνότερος τύπος και σχετίζεται με τη χολολιθίαση. Αντίθετα, η αλιθισιακή χολοκυστίτιδα είναι πιο σπάνια μορφή αλλά και εξαιρετικά σοβαρή. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και η εξέλιξή της μπορεί να είναι απότομη.

Αφαιρούνται μόνο οι πέτρες;

Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχισθούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Η λιθοτριψία των λίθων εφαρμόσθηκε στο παρελθόν, αλλά δημιούργησε συγκρίματα των λίθων τα οποία προκάλεσαν επιπλοκές στον χοληδόχο πόρο και εγκαταλείφθηκε σαν μέθοδος.


Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδος.

Πόσο μεγάλο θα είναι το τραύμα;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή απαιτεί 4 μικρές τρύπες μικρότερες του 1 εκατοστού η κάθε μια, οπότε το τραύμα δεν είναι μεγάλο. Σε 5-6 ημέρες θα έχουν κλείσει τελείως. Στην περίπτωση του ανοιχτού χειρουργείου η τομή είναι μεγαλύτερη.

Χρειάζεται ειδική δίαιτα;

Χρειάζεται ειδικό διαιτολόγιο, με περιορισμό στο λίπος. Είναι η δίαιτα μετά από χολοκυστεκτομή και πρέπει να αποφύγει κάποιες ομάδες τροφών και κάποιες άλλες που πρέπει να καταναλώσει. Θα μας βοηθήσει να ισορροπήσει ο οργανισμός στη διαδικασία της πέψης και της διάσπασης του λίπους.

Θα χρειαστούν φάρμακα μετά το χειρουργείο;

Θα χρειαστούν κάποια φάρμακα για τη διαδικασία της πέψης, οπότε μπορεί να χρειαστεί γαστροπροστατευτική αγωγη, αντιβίωση, αντιόξινα ή αντιαλκαλικά φάρμακα σε συνδυασμό με τη δίαιτα.

Πότε επιστρέφω στις δραστηριότητές μου;

Για λόγους ασφαλείας η επιστροφή στο σπίτι είναι συνήθως μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον, η ανάρρωση συνολικά μετά την αφαίρεση είναι άμεση και κατ’ επέκταση η επιστροφή στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές σας πολύ σύντομη.

Η Κλινική

our clinic